☰

CERT.LV seminārs "Esi drošs - 2"

2011.gada 22.novembrī Rīgā LU Matemātikas un informātikas institūta telpās CERT.LV organizēto semināru „Esi drošs – 2” apmeklēja 129 dalībnieki. Semināra mērķauditorija bija valsts un pašvaldību iestāžu atbildīgās personas par IT drošību, kā arī citi interesenti.

Programmu atklāja CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina ar prezentāciju „Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija -izaugsme 2011.gadā”. Pēc tam uzstājās CERT.LV attīstības projektu vadītājs Egils Stūrmanis, stāstot par informācijas drošības izglītības programmu valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem. Šī programma būs pieejama visiem interesentiem tiešsaistē izmantošanai savās institūcijās.

Nākošais runātājs Mārtiņš Kaļķis pārstāvēja ISACA Latvijas nodaļu un sniedza ieskatu informācijas tehnoloģiju drošības noteikumu izstrādes pamatprincipos. Pēc neliela pārtraukuma Valsts policijas pārstāvis Pēteris Reinfelds iepazīstināja klātesošos ar informācijas tehnoloģiju drošības juridiskajiem aspektiem. Semināra dalībniekiem bija iespēja plašāk uzzināt par Latvijas Republikas Krimināllikumā esošajiem pantiem, kuri attiecas uz IT drošības incidentiem. Šī prezentācija izraisīja pastiprinātu auditorijas interesi un jautājumus, jo pieminētais Krimināllikuma 245.pants nosaka IT sistēmas administratora atbildību par IT drošības incidentu. Jāsaka gan, ka šobrīd vēl neviena persona pēc šī panta nav sodīta.

Semināra nobeigumā uzstājās LETA.LV un NOZARE.LV telekomunikāciju un IT nozares žurnālists Juris Kaža. Viņš pastāstīja kā un ko būtu jārunā ar masu mediju pārstāvjiem, ja organizācijā ir noticis IT drošības incidents. Pēc prezentācijas „Apdraudējumi virtuālajā vidē - atspoguļojums medijos” noklausīšanās no zāles atskanēja ierosinājums šādu uzstāšanos organizēt arī pašiem masu mediju pārstāvjiem. CERT.LV šo ieteikumu ņems vērā, plānojot turpmākās apmācības un seminārus.