☰

Drošība interneta vidē, spēlējot spēles OUCH! jūnijs 2022

Tiešsaistes spēles ir aizraujošas, jo jums ir iespēja spēlēt un mijiedarboties ar citiem cilvēkiem, kuri atrodas citviet pasaulē, kā arī bieži vien jūs pat nepazīstat tos, ar kuriem kopīgi spēlējiet spēles. Lai gan vairums cilvēku vēlas izklaidēties tiešsaistē tāpat kā jūs, tomēr jāņem vērā, ka ir arī tādi, kas vēlas nodarīt kaitējumu.

Parūpējieties par savu drošību interneta vidē

Lielākais risks, spēlējot spēles tiešsaistē, ir nevis pati tehnoloģija, bet gan mijiedarbība ar svešiniekiem.

  • Esiet piesardzīgi, saņemot ziņojumus, kuros ir aicinājums veikt kādu darbību, piemēram, noklikšķināt uz saites vai lejupielādēt datni. Uzbrucēji izmanto spēļu platformu ziņojumu apmaiņu un pikšķerēšanas e-pastus ar nolūku maldināt jūs un panākt, ka veicat darbības, kuru rezultātā tiek inficēts jūsu dators un nozagti jūsu dati vai spēļu konti. Ja saņemtā ziņa jums šķiet dīvaina, tā satur tekstu ar aicinājumu nekavējoties veikt kādu darbību, vai arī tekstā ietvertā informācija izklausās pārāk laba, lai tā atbilstu patiesībai, ņemiet vērā, ka tas varētu būt pret jums vērsts uzbrukums.
  • Vairākām tiešsaistes spēlēm ir savi finanšu tirgi, kuros var tirgoties, veikt maiņas darījumus vai iegādāties virtuālās preces. Tāpat kā reālajā pasaulē, arī tiešsaistes spēļu vidē darbojas krāpnieki, kuri mēģina jūs apmānīt un nozagt jūsu naudu vai jebkuru jūsu rīcībā esošo virtuālo valūtu. Iesaistieties darījumos tikai ar tiem cilvēkiem, kuriem ir uzticama reputācija.
  • Visiem spēļu kontiem izmantojiet spēcīgu un unikālu ieejas frāzi. Tādējādi uzbrucējiem nav iespējams viegli uzminēt jūsu paroles un pārņemt jūsu kontus. Ja konkrētajā spēlē/platformā tiek piedāvāta divpakāpju verifikācija, izmantojiet to. Nevarat atcerēties visas savas paroles? Izmantojiet paroļu pārvaldnieku.

Sistēmas aizsardzība

Uzbrucēji var mēģināt uzlauzt vai pārņemt datoru vai ierīci, kurā spēlējat spēles, tāpēc jums ir nepieciešams veikt ierīču aizsardzības pasākumus.

  • Savu ierīču aizsardzībai vienmēr izmantojiet operētājsistēmas un spēļu programmatūras vai mobilās lietotnes jaunāko versiju. Izmantojot novecojušu programmatūru, jūs pakļaujat savu ierīci apdraudējumam, jo uzbrucēji var izmantot programmatūras vājās vietas, lai to uzlauztu. Ja iespējams, iespējojiet automātisko programmatūras atjaunināšanu. Jūs varat novērst programmatūras ievainojamību, atjauninot ierīces programmatūru un spēļu lietojumprogrammas.
  • Lejupielādējiet spēļu programmatūras un spēļu papildinājumu komplektus tikai no uzticamām vietnēm. Uzbrucēji bieži izveido viltotas vai inficētas programmatūru versijas un pēc tam tās izplata no sava servera. Ja lejupielādējot kādu spēli vai papildinājuma komplektu tiek pieprasīts atspējot ierīces drošības rīkus vai iestatījumus, tad šādā gadījumā neizvēlieties attiecīgo spēli vai papildinājuma komplektu.
  • Krāpniecisko darbību veikšanas nolūkos ir izveidoti nelikumīgi tirgi. Šādas darbības un attiecīgo krāpniecisko programmu izveide ir ne vien neētiska rīcība, bet gan rada apdraudējumu arī jūsu ierīcei, inficējot to. Nekad neinstalējiet un neizmantojiet jebkāda veida krāpnieciskas programmatūras un vietnes.
  • Pārbaudiet jebkuru jūsu izmantotās tiešsaistes spēļu programmatūras tīmekļa vietni. Daudzās spēļu vietnēs ir izvietota sadaļa par to, kā pasargāt sevi un savu sistēmu.

Vecākiem un aizbildņiem

Izglītošana un atklāts dialogs ar bērniem ir visefektīvākais veids, lai parūpētos par bērnu drošību. Jūs varat lūgt, lai bērni parāda, kā izskatās viņu spēlētā spēle un kā tā darbojas. Jūs pat varat kopā ar bērniem paspēlēt attiecīgo spēli. Palūdziet, lai bērni pastāsta par tiem cilvēkiem, ar kuriem viņi kontaktējas interneta vidē. Bieži vien tiešsaistes spēles var būt nozīmīga jūsu bērna sociālās dzīves sastāvdaļa. Sarunājoties ar bērniem (un viņiem sarunājoties ar jums), jums ir iespēja pamanīt kādu no problēmām un tādējādi jūs varat aizsargāt bērnus daudz efektīvāk nekā to spēj paveikt jebkura tehnoloģija. Turpmāk tekstā ir izklāstītas vairākas papildu darbības, ko variet veikt, lai pasargātu savus bērnus tiešsaistes spēļu laikā:

  • Esiet lietas kursā, kādas spēles bērni spēlē, un pārliecinieties, ka šīs spēles ir piemērotas jūsu bērna vecumam.
  • Ierobežojiet informācijas apjomu, ar ko jūsu bērni var dalīties interneta vidē. Piemēram, viņi nedrīkst izpaust savu paroli, vecumu, tālruņa numuru un mājas adresi.
  • Apsveriet iespēju novietot viņu spēļu ierīci vietā, kur jums ir iespēja viņus novērot. Turklāt gados jaunākajiem bērniem nevajadzētu spēlēt spēles savās istabās, kā arī vēlu vakaros.
  • Problēmas var radīt iebiedēšana, neķītra valoda vai antisociāla uzvedība. Novērojiet savus bērnus, jo, ja viņi pēc spēles spēlēšanas šķiet satraukti, iespējams, viņi ir cietuši no iebiedēšanas interneta vidē. Ja viņi tiek iebiedēti tiešsaistē, ziņojiet par šādiem gadījumiem spēles vietnei un aiciniet bērnus spēlēt tiešsaistes spēles tikai kopā ar uzticamiem draugiem.
  • Noskaidrojiet, vai jūsu bērna spēlētajās spēlēs ir iespējams veikt pirkumus, un kāda veida iespējas tās nodrošina attiecībā uz vecāku piekļuves bloķēšanu.

Viesredaktors

Čārlijs Goldners (Charlie Goldner) ir CyberNV dibinātājs un SANS institūta instruktors. Viņš aktīvi darbojas vietnē LinkedIn un nodrošina atbalstu valsts aģentūrām. Gadu gaitā viņš ir pavadījis neskaitāmas stundas, spēlējot spēles datorā un ar spēļu konsolēm.

Jūnija OUCH! (PDF)

Visas iepriekšējās ziņu lapas orģinālvalodās pieejamas:
https://www.sans.org/security-awareness-training/ouch-newsletter

Resursi

Sociālā inženierija: https://cert.lv/lv/2020/11/ouch-novembra-numura-socialas-inzenierijas-uzbrukumi
Vairāku faktoru autentifikācija: https://cert.lv/lv/2021/09/viens-vienkarss-solis-lai-aizsargatu-savus-kontus-ouch-septembris-2021
Paroļu pārvaldnieki: https://cert.lv/lv/2020/04/ouch-aprila-numura-parolu-parvaldnieki
Bērnu drošība tiešsaistē: https://cert.lv/lv/2020/09/ouch-septembra-numura-bernu-drosiba-tiessaiste