☰

CERT.LV darbības pārskats par 2019. gadu

Publicēts CERT.LV darbības pārskats par 2019. gadu (PDF).

Pārskatam ir informatīva nozīme, tajā iekļauta tikai vispārpieejama informācija un tas nesatur informāciju par tiem CERT.LV darbības rezultātiem, kas satur ierobežotas pieejamības informāciju.

2019. gada kiberincidenti bija labs pārbaudījums interneta lietotāju modrībai

Lai arī kopumā 2019. gads pagāja salīdzinoši mierīgi un lielu un postošu incidentu ar būtiskām sekām valsts mērogā nebija, vidēji un mazi incidenti notika visu laiku. Tie traucēja interneta lietotāju – kā privātpersonu, tā uzņēmumu un publiskā sektora iestāžu darbinieku – mieru un pārbaudīja modrību.

“Pikšķerēšanas uzbrukumu intensitāte un metodes liek domāt par Latvijas interneta lietotāju pirktspējas pieaugumu, jo krāpnieki velta arvien vairāk pūļu un izdomas, lai uzrunātu lietotājus pēc iespējas ticamāk. Uzlabojoties automātisko tulkošanas rīku kvalitātei, saņemtie paziņojumi bieži ir gana labā un saprotamā latviešu valodā” secina CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina. “2019. gadā un 2020. gada pirmajos 6 mēnešos, iedzīvotājiem pavadot arvien vairāk laika mājās un iepērkoties tiešsaistē, tika novērotas neskaitāmas krāpšanas kampaņas ar mērķi izkrāpt Smart ID vai citu maksājumu sistēmu piekļuves datus. Tādēļ ir svarīgi atcerēties, ja lietotne prasa koda ievadi brīdī, kad paši neveicat nekādas darbības tiešsaistē – kodu neievadiet, bet ziņojiet par notikušo lietotnes uzturētājam”.

“Viens no veidiem, kā varam pasargāt lietotājus un organizācijas no kiberapdraudējumiem (piemēram, viltus banku lapas, krāpnieciskas tirdzniecības platformas, vīrusus izplatošas vietnes utt.), kas saistīti ar jau zināmiem apdraudējumu identifikatoriem – ir mūsu un NIC.LV kopīgais projekts www.dnsmuris.lvuzsver CERT.LV vadītājas vietnieks Varis Teivāns. “DNS ugunsmūra pakalpojumu var izmantot ikviens interneta lietotājs bez maksas un bez līguma slēgšanas.”

Informāciju par citiem būtiskiem apdraudējumiem Latvijas kibertelpā 2019. gadā un svarīgākajiem CERT.LV paveiktajiem darbiem varat lasīt mūsu 2019. gada pārskatā.