☰

Valsts iestāžu vārdā masveidā tiek izsūtītas krāpnieciskas SMS

Attēls: CERT.LV arhīvs, krāpniecisko paziņojumu piemēri

Pēdējo divu mēnešu laikā Latvijas iedzīvotāji masveidā turpina saņem krāpnieciska rakstura SMS paziņojumus un e-pastus, kuros ļaundari izliekas par dažādām valsts iestādēm (VID, Tiesas.lv, eveseliba.gov.lv u.c.). Saņemtajos paziņojumos iedzīvotāji visbiežāk tiek aicināti apmaksāt administratīvo sodu, ierasties tiesā vai iepazīties ar saņemto nodokļu apmaksu. CERT.LV aicina iedzīvotājus saņemtos paziņojumus ignorēt un dzēst.

Atgādinām, ka valsts iestādes parasti šādus paziņojumus iedzīvotājiem nesūta. Tomēr šaubu gadījumā vienmēr ir iespējams ar konkrēto iestādi sazināties pa oficiālajiem saziņas kanāliem (piemēram, mājaslapā pieejamo tel.nr, oficiālo e-pastu) un noskaidrot informācijas patiesumu. Tāpat informāciju var pārbaudīt arī manuāli, ievadot interneta pārlūkā (Chrome, Firefox utt) oficiālā resursa vietnes adresi un ielogojoties savā profilā, piemēram, Latvija.lv portālā vai VID EDS sistēmā (https://eds.vid.gov.lv) utt.

Kā atpazīt krāpnieciskus paziņojumus?
 

  • E-pasta gadījumā pievērst uzmanību sūtītāja e-pasta adresei (piemēram, vai ir sūtīts no oficiālā iestādes e-pasta);
  • Pievērst uzmanību valodas lietojumam (gramatikas kļūdām, trūkstošiem burtiem, īpatnējiem vārdu locījumiem);
  • Pievērst uzmanību uzrunas veidam (vai nav pārāk lietišķs vai vispārināts);
  • Pievērst uzmanību tekstā esošajām saitēm - vai tās tiešām izskatās pēc iestādes oficiālās mājaslapas, vai vietnes nosaukumā nav lieki burti, vai ir izmantots .lv domēns (nevis .net, .com, .app utt). Atsevišķi e-pasta pakalpojuma sniedzēji piedāvā iespēju pārbaudīt, uz kurieni patiesībā saite ved - to var izdarīt, uzvirzot peles kursoru uz dotās saites, bet neklikšķinot, un tad skatoties, kāda saite parādās loga apakšā.
     

Ko darīt, ja esi kļuvis par krāpniecības upuri?
 

  • Ja esat pikšķerēšanas vietnē ievadījis/-usi savus bankas piekļuves datus, aicinām nekavējoties sazināties ar savu banku, un pastāstīt par notikušo.
  • Ja krāpšanas rezultātā esat cietis/-usi arī finansiālus zaudējumus, iesakām ar iesniegumu vērsties arī Valsts policijā.

Attēls: CERT.LV arhīvs, krāpnieciska e-pasta piemērs

Lai pasargātu sevi vai savus darbiniekus, CERT.LV vērš uzmanību uz pieejamo bezmaksas rīku apdraudējumu novēršanai https://dnsmuris.lv/. DNS ugunsmūris ir CERT.LV un NIC (.LV domēna vārdu reģistra uzturētājs) kopprojekts, kas paredzēts individuālu lietotāju un organizāciju aizsardzībai no kiberapdraudējumiem, tādiem kā viltus banku lapas, krāpnieciskas tirdzniecības platformas, vīrusus izplatošas vietnes u.c.

Ikdienas aizsardzībai kibertelpā CERT.LV aicina ikvienu interneta lietotāju domāt kritiski, uzticēties savai saprāta balsij, izkopt veselīgu piesardzību un jebkurā situācijā censties saglabāt mieru un “vēsu prātu”!