☰

Latvijas un Luksemburgas komanda ieguvusi ceturto vietu kiberaizsardzības sacensībās “Locked Shields 2023”

Pagājušajā mēnesī ļoti veiksmīgi noslēdzās pasaulē lielākās un sarežģītākās ikgadējās starptautiskās reālā laikā notiekošās kiberaizsardzības mācības “Locked Shields 2023”, ko organizē NATO apvienotais Kiberaizsardzības izcilības centrs (NATO CCDCOE). Latvijas un Luksemburgas apvienotā komanda šogad 24 komandu konkurencē ieņēma augsto 4.vietu.

“Man ir patiess prieks, ka katru gadu mūsu sniegums LS, kļūst arvien labāks. Mācamies no iepriekšējo gadu kļūdām, daudz laika un resursu veltam, lai uzlabotu gan IT zināšanas, gan savstarpējās komunikācijas prasmes. Liels darbs tika ieguldīts gatavošanās procesā, paldies mūsu sadarbības partneriem no Luksemburgas. Panākumu atslēga ir savstarpējā komunikācija un sadarbība, kā arī iegūtā pieredze.” Tā panākumus sacensībās komentē Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības komandieris majors Ronalds Mandelis.

"Locked Shields 2023" pulcēja vairāk nekā 3000 dalībnieku no 38 valstīm, kur četras dienas jāaizsargā reālas datorsistēmas no reāllaika uzbrukumiem, vienlaikus trenējot taktisko un stratēģisko lēmumu pieņemšanu kritiskās situācijās.

Šīs sacensības ir arī unikāla mācību iespēja kiberaizstāvjiem praktizēt valsts IT sistēmu un kritiskās infrastruktūras aizsardzību smaga kiberuzbrukuma ietekmē. Saskaņā ar sacensību scenāriju kāda izdomāta salu valsts Atlantijas okeāna ziemeļos, Berīlijā, piedzīvo drošības situācijas pasliktināšanos, jo ir notikuši vairāki koordinēti kiberuzbrukumi militārajām un civilajām IT sistēmām. Šie uzbrukumi ir izraisījuši nopietnus traucējumus valdības un militāro tīklu darbībā, sakaros, ūdens attīrīšanas sistēmās un elektrotīklā un galu galā izraisījuši sabiedrības nemierus un protestus.

Saskaņā ar NATO CCDCOE direktora Marta Noorma teikto, “Neviens cits kiberaizsardzības vingrinājums nevar piedāvāt tik specializētu un detalizētu pieredzi kā "Locked Shields". Komandas var demonstrēt, cik labi tās spēj nodrošināt sistēmu darbību reālās dzīves situācijās un augsta stresa apstākļos. Tehniskie speciālisti vieni paši nevar atrisināt kiberkrīzi. Parasti lēmumu pieņēmēji un eksperti no dažādām valsts iestādēm un dzīves jomām ir tie, kas cenšas atvairīt uzbrukumus, tāpēc papildus kiberaizsardzībai mēs koncentrējamies uz stratēģijas spēlēm, juridiskajiem jautājumiem un krīžu komunikāciju. Sadarbībai ir jābūt ātrai, jo liels kiberuzbrukums var ātri pāraugt liela mēroga drošības krīzē, un šāda veida mācības ļauj mums būt labāk sagatavotiem”.

Šīs ikgadējās mācības, ļauj kiberdrošības ekspertiem uzlabot savas prasmes valsts IT sistēmu un kritiskās infrastruktūras aizsardzībā pret potenciāliem reāliem uzbrukumiem. Galvenā uzmanība tiek pievērsta reālistiskiem uzbrukumu scenārijiem, progresīvām tehnoloģijām un vērienīga sarežģīta kiberincidenta simulācijai - komandas uzņemas ātrās reaģēšanas lomu valsts kritiskās infrastruktūras kiberaizsardzībai. Papildus daudzu fizisku sistēmu aizsardzībai iesaistītās komandas praktizē taktisko un stratēģisko lēmumu pieņemšanu, sadarbību un komandķēdi krīzes situācijā, kad tām būtu jārisina arī kriminālistikas un juridiskie jautājumi un jāreaģē uz informācijas operāciju izaicinājumiem.

Varējām redzēt, ka komandu līmenis no gada uz gadu turpina pieaugt, kopsolī ar kiberdrošības izaicinājumiem reālajā vidē. Pēc nopietnas gatavošanās izdevās uzlabot komandas sniegumu, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem un apsteidzot daudzu citu valstu komandas.”  uzsvēra šī gada komandas vadītājs Ēriks Dobelis.

Sacensības "Locked Shields" CCDCOE (NATO kooperatīvais kiberaizsardzības izcilības centrs) organizē jau 14 gadus – kopš 2010.gada.

"Locked Shields 2023" uzvarēja Zviedrijas Islandes apvienotā komanda, otrajā vietā ierindojās Igaunijas un ASV apvienotā komanda, bet trešajā Polijas komanda. Šogad "Locked Shields" sacensībās Latvijas-Luksemburgas apvienotā komanda ierindojās 4.vietā, pavisam nedaudz atpaliekot no uzvarētāju trijnieka.

 

Plašāka informācija par mācībām "Locked Shields 2023": https://ccdcoe.org/news/2023/6016/
Avots: https://www.sargs.lv/lv/militaras-macibas/2023-05-12/latvijas-un-luksemburgas-komanda-ieguvusi-ceturto-vietu