☰

Pievērs uzmanību domēnu vārdu (mājaslapu nosaukumu) rakstībai

Viegli iegaumējami mājaslapu nosaukumi jeb domēna vārdi ir daļa no veiksmes atslēgas iestādes, uzņēmuma, biznesa vai projekta dzīvotspējai digitālajā vidē. Tomēr attīstoties šai videi, par to interese pieaug arī kibernoziedzniekiem. Viena no biežāk sastopamajām kibernoziedznieku metodēm, kā arī ceļš, ko bieži izvēlas konkurenti, ir piereģistrēt līdzīgus nosaukumus un tos izmantot krāpnieciskos vai klientūras pārvirzīšanas nolūkos. Piemēram, šī gada pavasarī ļaundari kurjerdienesta dpd.lv vietā izmantoja vairākas viltus adreses, kā lvdpd.shop, lvdpdsafe.xyz, kurām nebija nekāda saistība ar DPD Latvija.

CERT.LV un NIC.LV (Augstākā līmeņa domēna .lv reģistra uzturētājs) aicina interneta lietotājus būt uzmanīgiem un pārbaudīt pārlūkā ievadīto vai e-pastā saņemto saites nosaukumu, vai tas atbilst oriģinālajam.


Pirms spiežiet uz saites, izpētiet to rūpīgi, arī saites vietrādi (novieto kursoru virs saites un tā pārbaudi to) un pievērsiet uzmanību arī:

  • līdzīgiem simboliem;
  • rakstzīmju atkārtojumiem;
  • burtu maiņai vietām;
  • liekām vai iztrūkstošām domuzīmēm un cipariem;
  • ne tikai pašam nosaukumam, bet arī domēna paplašinājumam, proti, burtiem aiz nosaukuma, piemēram, facebook.com gadījumā: facebookc.om, face.book u.tml.;
  • vai domēna vārds neizliekas par www, kā, piemēram, wwwfacebook.com.

Biežāk izmantotie krāpnieku triki ir apkopoti NIC.LV rakstā: https://www.nic.lv/lv/typo-jeb-taustinkludu-domena-vardi

Lai izvairītos no šādiem krāpnieku stiķiem un aizsargātu savu vai sava projekta digitālo identitāti, iestādes var reģistrēt dažādas oficiālajām vietnēm līdzīgas nosaukumu variācijas - vienskaitlī, daudzskaitlī, ar un bez domuzīmēm, cipariem skaitliskā un vārdiskā formā, kā arī izmantojot vārdus ar un bez mīkstinājumiem un garumzīmēm, piemēram, esidross.lv, esi-dross.lv, esidrošs.lv, lai krāpniekiem vai konkurentiem nebūtu iespējas maldināt apmeklētājus.

Tas protams pilnībā nepasargā no krāpnieku vēlmes izmantot domēna vārdus ļaunprātīgos nolūkos, tomēr būtiski ierobežo to iespējas. Latvijas .lv domēnā reģistrētie lietotāji un to kontakti tiek rūpīgi pārbaudīti. Pārkāpumu konstatēšanas gadījumā kompetentās iestādes var ātri rīkoties un to novērst.

Lai pārliecinātos, ka e-pasta adrese tiešām pieder konkrētajai iestādei vai uzņēmumam, aicinām pārbaudīt to iestādes mājaslapā vai uzņēmumu reģistra katalogā (piemēram, Lursoft). Ja tur nav iekļauta šāda informācija, tad WHOIS (www.nic.lv) varat pārliecināties, kam reģistrēts .lv domēna vārds (par visiem domēna vārdiem – https://who.is).

Aicinām iedzīvotājus būt uzmanīgiem un, saskaroties ar krāpniecības vai pikšķerēšanas mēģinājumu, nekavējoties vērsties Latvijas Valsts policijā un CERT.LV.