☰

Kiberlaikapstākļi (DECEMBRIS)

Pieejami kiberlaikapstākļi par 2019. gada decembri. Kiberlaikapstākļi ir CERT.LV speciālistu apkopots pārskats īsā un pārskatāmā formā par Latvijas kibertelpā svarīgākajiem notikumiem pagājušajā mēnesī. Kiberlaikapstākļi tiek noteikti piecās dažādās kategorijās.

Krāpšana

Viltus loterija mazumtirdzniecības tīkla “Maxima” vārdā

Decembrī tika saņemti vairāki ziņojumi par viltus loteriju, kurā nesankcionēti izmantots mazumtirdzniecības tīkla “Maxima” zīmols. Loterijā kā ēsma (laimests) tiek piedāvāti jaunākie viedtālruņi – Samsung Galaxy Note 10+, Apple iPhone 11 Pro un Huawei Māte 30 Pro. Līdzīgas loterijas tikušas novērotas arī iepriekš – gan AS “Latvijas Pasts”, Lattelecom, LMT un citu Latvijā pazīstamu uzņēmumu vārdā. Tāpat kā citos gadījumos, arī šoreiz – loterijas apraksts sastādīts nekorektā latviešu valodā.

Krāpnieciski e-pasti krievu valodā

Decembra vidū masveidā tika izplatīti krāpnieciski e-pasti krievu valodā, kuros apgalvots, ka ticis uzlauzts lietotāja e-pasts, nokopēts datora cietais disks un nofilmēts, kā lietotājs apmeklē pieaugušajiem domātas saites. Iepriekš šādi e-pasti masveidā Latvijas kibertelpā izplatīti arī iepriekš – tikai angļu valodā. 

Krāpnieciskā e-pasta paraugs pieejams šeit: https://www.facebook.com/certlv/photos/a.443834218987010/2596783000358777/?type=3&theater

Krāpnieciski i-veikali svētku sezonā

Arī šogad decembrī tika saņemti vairāki ziņojumi par krāpnieciskiem interneta veikaliem, kas tapuši īsi pirms svētku sezonas sākuma, lai aktīvos dāvanu meklētājus kārdinātu ar nepieklājīgi zemām cenām. Vienā no gadījumiem, interneta veikalā tika pārdotas kāda slavena zīmola preces ar 80% atlaidi. Krāpnieki bija izveidojuši līdzīgu vietnes nosaukumu oriģinālā zīmola i-veikala nosaukumam.

Ļaunatūra un ievainojamības

Mērķēts kiberuzbrukums valsts iestāžu darbiniekiem

Decembrī CERT.LV veica vairāku incidentu analīzi, kuru detaļas liecināja, ka vairāki valsts iestāžu darbinieki un politiķi ir piedzīvojuši mērķētu kiberuzbrukumu. Uzbrukums tika veikts, izsūtot ļaundabīgus e-pastus Krievijas vēstniecības vārdā, kas tika noformēti kā atbilde uz iepriekšēju saraksti. E-pastos tika iekļauta saite dokumenta lejupielādei, kurš bija paredzēts upuru datora inficēšanai.

Avots: https://cert.lv/lv/2019/12/merkets-kiberuzbrukums-valsts-iestazu-darbiniekiem

Emotet saimes datorvīruss e-pasta pielikumā

Kādas valsts iestādes darbinieki no dažādiem sūtītājiem saņēma vairākus aizdomīgus e-pastus ar dīvainiem pielikumiem. Neuzmanības dēļ viens no pielikumiem tika atvērts. Pēc pārbaudes veikšana CERT.LV konstatēja, ka pielikumā ir Emotet saimes datorvīruss. Emotet ir modulārs banku Trojāns (Banking Trojan), kas lejupielādē citus Trojas vīrusus, kā arī iespējo sevī vairākus moduļus, piemēram, paroļu zagšanu. CERT.LV informēja upuri par pētījuma rezultātiem un turpmāk veicamajām darbībām.

Ielaušanās un datu noplūde

Trešajām pusēm pieejama kāda i-veikala klientu rēķinu informācija

Decembra otrajā pusē CERT.LV saņēma ziņojumu par drošības “caurumu” kādā Latvijas interneta veikalā, kas sniedza iespēju trešajām pusē izgūt sensitīvu klientu informāciju. Minētajā interneta veikalā, klientam  veicot pasūtījumu, apmaksas rēķins tiek saņemts e-pastā kā interneta  vietne, kuru atverot, redzams pats rēķins. Rēķina formā redzama informācija par pircēju un precēm, ko tas iegādājies. Trešajām personām,  zinot šo interneta vietni un pamainot pēdējo skaitli aiz "/invoice- ",  iespējams redzēt citu klientu rēķinus ar datiem. CERT.LV sazinājās ar interneta veikala īpašniekiem un informēja par aprakstīto drošības caurumu, kā rezultātā nepilnības tika veiksmīgi novērstas.

Pakalpojuma pieejamība

Būtiski incidenti netika reģistrēti.

Lietu internets

Būtiski incidenti netika reģistrēti.