☰

TF-CSIRT sanāksme Kiprā

No 16. līdz 17.septembrim Kiprā, saulainajā piekrastes pilsētā Pafosā, starp atpūtniekiem un tūristiem kopā vienuviet pulcējās teju 200 IT drošības ekspertu, lai rosīgā darba atmosfērā pārrunātu kiberdrošības aktualitātes un dalītos nozarei vērtīgos pētījumos un pieredzē. Šī pēc skaita bija jau 58.TF-CSIRT (Task Force Of Computer Security Incident Response Team) sanāksme. TF-CSIRT  ir forums, kas nodrošina sadarbības koordinēšanu un pieredzes apmaiņu starp Eiropas incidentu risināšanas komandās strādājošajiem speciālistiem.

TF-CSIRT ietvaros CERT.LV svinīgā ceremonijā saņēma arī TI (Trusted Introducer) sertifikātu par veiksmīgi izietu re-sertifikācijas procesu. CERT.LV jau kopš 2016.gada ir viena no 26 Eiropas TF–CSIRT/Trusted Introducer sertificētajām komandām, kas apliecina CERT.LV komandas augsto brieduma un sagatavotības līmeni.

CERT.LV lepojas, ka jau divus termiņus pēc kārtas CERT.LV vadītāja B. Kaškina ir bijusi TF-CSIRT foruma priekšsēdētāja un seja, kas iemantojusi ārzemju kolēģu cieņu un atzinību. Diemžēl, viens kandidāts ilgāk par diviem termiņiem uz priekšsēdētāja amatu pretendēt nevar. Tomēr skaisti, ka, kā labi padarīta darba atalgojums, B. Kaškinas pēdējā vadītā sanāksme ir tieši saulainajā Pafosā. Turpmāk šis godpilnais pienākums tiks nodots Silvio Oertli no SWITCH CERT, Šveices.

Baibas Kaškinas, CERT.LV vadītājas, atziņas par aizvadītajiem 5 gadiem TF-CSIRT priekšsēdētājas amatā: “Seši gadi TF-CSIRT vadības komitejā un pieci gadi kā vadītājai man ir bijuši ļoti vērtīgi, dodot milzīgu pieredzi gan lielas un daudzveidīgas grupas vadīšanā, gan kompromisu meklēšanā starp cilvēkiem no visdažādākajām kultūrām,  gan dodot iespēju iepazīt lielu daļu no Eiropas CERTu komandām, gan arī popularizējot CERT.LV komandu un Latvijas pieeju dažādu kiberdrošības jautājumu risināšanā. TF-CSIRT grupa pašlaik izskata nākotnes attīstības scenārijus, ieskaitot iespēju izveidot neatkarīgu organizāciju. Es plānoju turpināt aktīvu iesaisti TF-CSIRT nākotnes veidošanas procesos, jo vēlos redzēt šo sadarbības grupu augam un attīstāmies. Vēlos pateikt lielu paldies visām Trusted Introducer CERTu komandām par man izrādīto uzticību un iespēju pildīt TF-CSIRT vadītājas pienākumus.”

CERT.LV pārstāvji regulāri piedalās TF-CSIRT sanāksmēs, lai gūtu pieredzi ikdienas darbam, kā arī dalītos savos atklājumos un pētījumos. Sanāksmēs iegūtās atziņas allaž ir vērtīgs ieguvums ikdienas darbam. TF-CSIRT sanāksmes pārsvarā ir orientētas uz dziļi tehniskiem pieredzes stāstiem. Jau otro gadu šajā sanāksmē piedalās arī CERT.LV sabiedrisko attiecību grupas pārstāvji, aicinot apvienoties Eiropas CERTu kopienas sabiedrisko attiecību speciālistus, lai dalītos ar šīs nozares izaicinājumiem un sasniegumiem.