☰

IT drošības konferences „Kiberšahs 2019” ietvaros notiks „Capture the Flag” sacensības

Šī gada 2. un 3.oktobrī Radisson Blu Latvija telpās notiks CERT.LV un ISACA Latvijas nodaļa rīkotā ikgadējā starptautiskā IT drošības konference "Kiberšahs 2019", kuru atbalsta arī pasākuma lieldraugi – dots. un LMT. Pirmo reizi konferences rīkošanas vēsturē tajā uzstāsies tik liels skaits ārzemju kiberdrošības ekspertu, kuru vidū būs arī tādi pasaulē atzīti lektori kā - Jenny Radcliffe jeb sociālās inženierijas „guru” un Carl Herberger, starptautiskā uzņēmuma „Radware” viceprezidents, kā arī Patrick C. Miller – eksperts ar 30 gadu pieredzi kiberdrošībā. Konferences atklāšanā piedalīsies arī Latvijas Valsts prezidents Egils Levits un Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

„CERT.LV katru gadu neatlaidīgi meklē iespējas, kā pilnveidot „Kiberšaha” formu – gan saturisko, gan organizatorisko. Tāds „Kiberšahs” kā šogad – nav bijis vēl nekad! Daudz ko izmēģināsim pirmo reizi – gan mainot konferences formātu no vienas uz divām dienām, gan integrējot pasākumā tā saucamo „hands – on” pieeju jeb piedāvājot daļai apmeklētāju arī praktisku darbošanos. Pirmo reizi konferences vēsturē CERT.LV rīkos arī „Capture the Flag (Jeopardy-style)” sacensības – gan individuāli, gan komandās līdz 3 cilvēkiem. „Capture the Flag” ir īpašas kiberdrošības sacensības, kas radītas, lai aicinātu spēles dalībniekus stāties pretī dažādiem kiberdrošības izaicinājumiem tādās kategorijās kā, piemēram, kriptogrāfija, tīkla analīze, kriminālistika, binārais kods un citas. Dalībnieki sacensībās varēs piedalīties gan apmeklējot konferenci klātienē, gan arī attālināti – iepriekš piesakoties,” skaidro CERT.LV vadītājas vietnieks Varis Teivāns. Pateicoties uzņēmuma SIA “Cyber Circle” atbalstam un iniciatīvai, sacensību uzvarētājiem būs iespēja tikt arī pie vērtīgām balvām.

Abās konferences dienās tās dalībnieki varēs pieteikties un šķetināt arī “Kiber-izlaušanās spēles” (Cyber Escape Room) noslēpumus, kurus izstrādājis uzņēmums PricewaterhouseCoopers.

Tiem interesentiem, kas netiks uz konferenci klātienē – būs iespēja to vērot arī tiešraidē gan CERT.LV vietnē un Facebook lapā, gan arī LMT Straume.

Šogad konferencē plašāk tiks apskatītas tādas tēmas kā sociālā inženierija un kiberoperācijas - no politiskā, tehniskā un drošības aspekta, kā arī, protams, tiks apspriestas jaunākās kiberdrošības tendences un tehnoloģijas, - to vidū arī 5G attīstība.

Ingmārs Pūķis, LMT viceprezidents, par dalību konferencē “Kiberšahs 2019”: “Dažu gadu laikā 5G no futūristiska koncepta kļūs par mūsu ikdienas realitāti – savienojot vienotā sistēmā tūkstošiem lietu interneta sensoru, radot pilnīgi jaunus tehnoloģiju risinājumus ražošanai, medicīnai, savienotajam transportam un citām nozarēm.  Jaunās iespējas nozīmē arī jauna līmeņa drošības prasības. Tīkla infrastruktūras un risinājumu drošība vienmēr bijusi starp LMT prioritātēm. Tāpēc likumsakarīgs ir LMT atbalsts konferencei “Kiberšahs”, kas fokusējas uz jaunākajām tendencēm un risinājumiem tehnoloģiju drošībai 5G laikmetā.”

“Arī mums ir liels gods ņemt dalību Latvijas vērienīgākajā kiberdrošības pasākumā, lai aicinātu ikvienu aizdomāties par IT drošību gan savā personiskajā, gan darba vidē. Kiberšahs ir vieta, kur smelties iedvesmu, satikt nozares labākos profesionāļus un uzzināt tos jaunumus, kas ikdienā tiek noklusēti. Tikai saliedēta un sadarboties spējīga profesionāļu vide dod iespēju stāties pretī mūsdienu sarežģītajiem kiberizaicinājumiem,” uzsver Didzis Balodis, dots. IT infrastruktūras un drošības risinājumu nodaļas vadītājs.

Nepieciešamību aktualizēt kiberdrošības jautājumus uzsver arī ISACA Latvijas nodaļas Prezidente Sintija Deruma: “Lielākā daļa patērētāju kiberdrošību uzskata par nepieciešamību, nevis kā papildu labumu, kas tiek iekļauta digitālajos produktos un pakalpojumos. Pat visoptimālākā kiberdrošības politika un ierīcēs uzstādītie aizsardzības rīki nespēj nodrošināt 100% aizsardzību pret kiberuzbrukumiem, bet to neesamība vispār padara patērētājus un viņu datus par vieglu mērķi. Tāpēc digitālo pakalpojumu patērētāji un regulatori piespiež izstrādātājus, izstrādājot digitālos pakalpojumus, celt kiberdrošības nozīmību, tādā veidā padarot to par organizācijas stipro pusi."

Konferences programma un reģistrācijas forma pieejama CERT.LV vietnēwww.cert.lv. Dalība pasākumā ir bez maksas. Reģistrācija atvērta līdz š.g. 19. septembrim. Ņemot vērā pasākuma ierobežoto vietu skaitu, dalība konferencē un darbnīcās tiks apstiprināta, priekšroku dodot valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ISACA Latvija biedriem.

Konference "Kiberšahs" notiek kopš 2012. gada. Konferenci atbalsta – LMT, dots., Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija, SIA “Cyber Circle”.

Konference daļēji tiek līdzfinansēta no Eiropas Savienības CEF projekta “Improving Cyber Security Capacities in Latvia” (INEA/CEF/ICT/A2017/1528784).