☰

Kiberlaikapstākļi (JŪLIJS)

Pieejami kiberlaikapstākļi par 2019. gada jūliju. Kiberlaikapstākļi ir CERT.LV speciālistu apkopots pārskats īsā un pārskatāmā formā par Latvijas kibertelpā svarīgākajiem notikumiem pagājušajā mēnesī. Kiberlaikapstākļi tiek noteikti piecās dažādās kategorijās.

Krāpšana

Pikšķerēšanas kampaņas, kas orientētas uz internetbanku lietotājiem

Jūlijā konstatēti krāpnieciski e-pasti ar informāciju par paroles derīguma termiņa beigām, to mērķis: internetbankas piekļuves datu izkrāpšana.

Tāpat jūlijā daļa Latvijas iedzīvotāju saņēma arī krāpnieciskus SMS, kuros norādīta saite, ar aicinājumu atjaunot datus un pieslēgties internetbankai, izmantojot Smart-ID.

Krāpnieciski e-pasti

Krāpniecisku e-pastu kampaņa par starptautisku maksājumu veikšanu. Īpašā pazīme - sūtītāja vārda vietā ierakstīta e-pasta adrese, kurā @ simbols aizstāts ar Copyright © zīmi. Īpaši maldinoši izskatās mobilajās iekārtās.

Ļaunatūra un ievainojamības

ProFTPD serveru ievainojamība

Šī ievainojamība (CVE-2019-12815), noteiktos apstākļos, sniedz uzbrucējam iespēju veikt patvaļīgu attālinātā koda izpildi un iegūt datus; pievērst īpašu uzmanību šai ievainojamībai tika aicināti publisko servisu mitinātāji.

Vairāk par ievainojamību: https://www.bleepingcomputer.com/news/security/proftpd-vulnerability-lets-users-copy-files-without-permission/

Ielaušanās un datu noplūde

Būtiski incidenti netika reģistrēti.

Lietu internets

Būtiski incidenti netika reģistrēti.

Pakalpojuma pieejamība

Būtiski incidenti netika reģistrēti.