☰

Krāpnieciski brīdinājumi par nokavētu nodokļu maksājumu

CERT.LV saņēmis virkni ziņojumu par krāpnieciskiem e-pastiem it kā Finanšu ministrijas vārdā ar norādīto sūtītāja adresi finance@fm.gov.lv

Krāpnieciskā e-pasta temats: "nokavētu nodokļu maksājumu: Nauda, ​​kas paredzēta valsts budžetam, ir arī jūsu nauda!"

E-pasts rakstīts kļūdainā latviešu valodā, kas ir viena no būtiskām norādēm, ka šī nav oficiāla komunikācija ar valsts iestādi, bet gan krāpniecības mēģinājums.

E-pasta pielikumā atrodams par PDF dokumentu maskēts .ZIP arhīva fails. Atverot šo failu, dators tiek inficēts ar vīrusu, kas ievāc datorā uzglabātās paroles un, iespējams, sašifrē iekārtā esošos failus, lai pieprasītu izpirkuma maksu par failu atgūšanu.

Saņemot šādu e-pastu, tas jāignorē un jāizvairās no pielikuma atvēršanas. Ja pielikums tiek atvērts, nekādas lietotājam redzamas darbības (dokumenta atvēršanās, programmas instalācija, dialoga logi) neseko, bet dators tiek inficēts ar ļaunprogrammatūru.

Ja pielikums ir ticis atvērts, jānomaina visu resursu un vietņu paroles, kuru ievadīšanai un/ vai uzglabāšanai tika izmantota attiecīgā iekārta, kā arī jānoskenē iekārta ar antivīrusa programmatūru vai jāvēršas pēc palīdzības pie datorspeciālista. Resursu papildu aizsardzībai, ja vien iespējams, iesakām izmantot divu faktoru autentifikāciju. Tas būtiski apgrūtinās svešinieku piekļuvi jūsu datiem.

CERT.LV aicina gada nogalē būt īpaši modriem un rūpīgi pārbaudīt e-pastus un to sūtītājus, pirms atvērt saņemtos pielikumus.