☰

Plašāka tehnoloģiju izmantošana rosina pievērst lielāku uzmanību kiberdrošībai

Kaut arī daudzus uzbrukumus izdodas novērst, kiberuzbrucēji izmanto tehnoloģiju lietotāju nepietiekamās zināšanas, atbildības trūkumu vai informācijas sistēmu nepilnības, lai veiktu uzbrukumus. Turklāt sekmīgo kiberuzbrukumu skaits liecina, ka izpratne par kiberdrošību nav spējusi tikt līdzi tehnoloģiju izaugsmei, secināts gadskārtējā kiberdrošības konferencē “Kiberšahs”. Tā norisinājusies Eiropas kiberdrošības mēneša ietvaros.

Latvijas Republikas Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, atklājot konferenci norādīja, ka kiberuzbrukumu skaits turpina pieaugt, taču arī uzsvēra, ka “informācijas tehnoloģiju izmantošana ir kritiski svarīga nacionālajai attīstībai un konkurētspējai.” Lai būtu nepieciešamās spējas un ikviens varētu justies droši kibertelpā, valsts visaptverošās aizsardzības sistēma paredz esošo un arī jaunu speciālistu talantu attīstību un individuālo prasmju celšanu, - atzīmēja ministrs.

Sintija Deruma, ISACA Latvijas nodaļas Prezidente, dalījās ar novērojumiem, ka realitātē „kiberšahs kā spēle” ir spēle bez noteikumiem, kur „labajiem spēkiem” jābūt īpaši radošiem un jāmāk prognozēt nākotnes līkloči, līdz ar to ne tikai karā, bet arī ikdienā ir svarīgi uzturēt modrību, būt aktīviem un elastīgiem.

Savukārt CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina ar interaktīvu pieeju aicināja konferences “Kiberšahs” auditoriju - IT drošības ekspertus - iesaistīties klātienes tiešsaistes aptaujā, kur uz ekrāna bija vērojami tūlītēji aptaujas rezultāti. Viens no jautājumiem iedrošināja apmeklētājus dalīties ar savām lielākajām bailēm kibertelpā. Starp atbildēm dominēja – datu zaudēšana, nezināmie mainīgie (unknown), hakeri, šifrējošie izspiedējvīrusi, cilvēku muļķība un Krievija. Savukārt lielākās cerības tiek liktas uz izglītību, pašiem cilvēkiem, zināšanām, mākslīgo intelektu, jaunām tehnoloģijām un savstarpējo sadarbību.

Iezīmējot tehnoloģiju attīstības perspektīvu, LMT drošības dienesta direktors un ISACA Latvija valdes loceklis Egons Bušs skaidro: “Jau nākamgad Latvijā būs pirmie jaunās mobilo sakaru paaudzes 5G prototīkli. Tuvāko gadu laikā tas veicinās strauju digitalizāciju visās jomās - sākot ar gudrajām mājām līdz pat veselības aprūpei un bezpilota auto uz viedpilsētu ceļiem. Paša 5G tīkla attīstībā tiek īpaši piedomāts par drošību, bet ne vienmēr tam ir gatavi inovatīvo produktu ražotāji, kā arī uzņēmumi, iedzīvotāji, kuri tos izmanto. Līdzīgi kā tas ir ar telefonu un datoru izmantošanu, drošība noteikti ir viena no galvenajām prioritātēm par ko jādomā kopā ar jauno tehnoloģiju iespēju izmantošanu.”

„Dalība "Kiberšahs 2018" konferencē mums nozīmē ne tikai unikālu iespēju dalīties savās uzkrātajās IT kiberdrošības zināšanās un pieredzē, bet arī paspiest roku cilvēkiem, kuriem IT ir dzīvesveids. Kiberdrošība vienmēr ir un būs aktuāla, līdz ar to nav piemeklētākas konferences Latvijā, kur atrasties, ja interesē jauni viedokļi, svaigas idejas un novatoriski risinājumi savas IT saimniecības aizsargāšanai un attīstībai,” savās pārdomās dalās Didzis Balodis, dots. IT infrastruktūras un drošības risinājumu nodaļas vadītājs.

Konferencē šogad uzstājās pasaules kiberdrošības eksperti no Latvijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Itālijas, Serbijas, Polijas, Austrālijas un Beļģijas. Galvenā uzmanība tika pievērsta kibertelpas novērošanai un procesu analīzei, interneta gala lietotāja uzvedības modeļiem tiešsaistē, veiksmīgai risku vadībai, jaunākajām tehnoloģijām un risinājumiem nozarē. Konferenci klātienē apmeklēja 500 IT drošības ekspertu, bet tiešraidē pasākumam sekoja gandrīz 4 reizes lielāka auditorija, ap 2000 skatītāju.

LMT un dots. ir konferences ikgadējie draugi un atbalstītāji. Iepriekš uzņēmums dots. bija atpazīstams zem nosaukuma SQUALIO cloud consulting, taču vasarā veica zīmola maiņu.

„Kiberšahs 2018” prezentāciju video ieraksti šobrīd pieejami gan straume.lmt.lv, gan facebook.com/certlv/. Tuvākās nedēļas laikā prezentāciju materiāli un ieraksti būs pieejami arī CERT.LV vietnē: https://cert.lv/lv/2018/09/kiberdrosibas-konference-kibersahs-2018

Konference daļēji tiek līdzfinansēta no Eiropas Savienības CEF projekta “Improving Cyber Security Capacities in Latvia” (INEA/CEF/ICT/A2017/1528784).