☰

CERT.LV darbības pārskats par 2017. gada 3. ceturksni

Publicēts CERT.LV darbības pārskats par 2017. gada 3. ceturksni (PDF).

Pārskatam ir informatīva nozīme, tajā iekļauta tikai vispārpieejama informācija un tas nesatur informāciju par tiem CERT.LV darbības rezultātiem, kas satur ierobežotas pieejamības informāciju.

Kopsavilkums

Pārskata periodā vairāki uzņēmumi un valsts un pašvaldību iestādes saņēma krāpnieciskus e-pastus, kas sūtīti uzņēmuma vai iestādes grāmatvedei organizācijas vadītāja vārdā ar lūgumu veikt steidzamu bankas pārskaitījumu. Visos gadījumos e-pasti tika identificēti kā krāpnieciski (CEO fraud) un zaudējumi netika nodarīti.

Augustā tika saņemts kārtējais ziņojums par nelicenzētas finanšu platformas Grand Capital META4 darbību, kuras izmantošana lietotājam radīja 2600 eiro lielus zaudējumus.

CERT.LV uzmanības lokā nonāca arī krāpšana sociālajā tīklā Facebook, kurā krāpnieki uzrunāja upurus it kā ar mērķi iepazīties, lai pēcāk iežēlinātu tos un mēģinātu izspiest no upuriem naudu.

Visa perioda garumā CERT.LV aktīvi gatavojās Eiropas Kiberdrošības mēnesi ievadošajam pasākumam Latvijā – kiberdrošības konferencei „Kiberšahs 2017”, apzinot runātājus, gatavojot programmu, organizējot pieteikšanos un veicot citus organizatoriskos darbus. Šogad konference piedzīvoja rekordlielu interesi: pieteikumu limits tika izsmelts pirmajās četrās pieteikšanās dienās.

2017.gada 3.ceturksnī CERT.LV apkopoja informāciju par 208 076 apdraudētām IP adresēm. Pārskata periodā izplatītākais apdraudējums bija konfigurācijas nepilnības (141 316 unikālas IP adreses) ar kritumu 6%, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni. Nākamais izplatītākais apdraudējums bija ļaundabīgs kods (57 084 unikālas IP adreses) ar pieaugumu 37%. Trešo vietu ieņēma ielaušanās mēģinājumi (182 unikālas IP adreses) ar kritumu 3% attiecībā pret iepriekšējo ceturksni.

Pārskata periodā CERT.LV par IT drošību izglītoja 625 cilvēkus, iesaistoties 13 izglītojošos pasākumos.

CERT.LV darbības pārskats par 2017. gada 2. ceturksni
CERT.LV darbības pārskats par 2017. gada 1. ceturksni
CERT.LV darbības pārskats par 2016. gadu