☰

Latvijas - US EUCOM komanda iegūst piekto vietu kiberaizsardzības mācībās Locked Shields 2017


28.aprīlī noslēdzās starptautiskās kiberaizsardzības mācības „Locked Shields 2017”, kurās Latviju pārstāvēja CERT.LV, US EUCOM, Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība un pārstāvji no Latvenergo un citām valsts iestādēm. Spraigā divdesmit komandu cīņā Latvijas/US EUCOM apvienotā komanda ieguva piekto vietu. Pirmo vietu ieņēma Čehijas komanda.

„Locked Shields 2017” ir NATO Kiberaizsardzības centra (NATO CCDCOE) organizētas aizsardzības mācības, kurās piedalījās apmēram 900 dalībnieki no 25 valstīm, tajā skaitā no Latvijas. Divu dienu laikā 20 komandas no visas Eiropas aizstāvējās pret uzbrūkošo komandu, gūstot iespēju piedalīties unikālā aizsardzības treniņā.

Mācību mērķis ir apmācīt IT speciālistu komandas, lai tās spētu atklāt un novērst liela mēroga kiberuzbrukumus, kā arī apstrādāt drošības incidentus. Mācību scenārijs ir fiktīvs un notikumi risinās speciāli veidotā vidē, pielietojot reālas uzbrukumu un aizsardzības metodes, lai sniegtu iespēju dalībniekiem testēt savas spējas pie nosacījumiem, kas pastāv reālajā dzīvē.

Papildus ikdienas IT infrastruktūrai, šogad mācībās tika iekļautas arī vairākas specializētas IT sistēmas, atspoguļojot aktuālos apdraudējumus. “Locked Shields 2017” iekļautas  liela apjoma SCADA sistēma elektrotīkla kontrolei, AirC2 sistēma, kas tiek izmantota militāro gaisa operāciju plānošanai, militārās novērošanas droni un programmējamie loģiskie kontrolieri, kas nodrošina degvielas piegādi aviācijas bāzei. Kopumā šogad mācībās tiks aktivizētas vairāk kā 3000 virtualizētas sistēmas un iespējami vairāk kā 2500 dažādi uzbrukumi.

NATO CCDCoE organizē kiberdrošības mācības “Locked Shields” kopš 2010. gada.