☰

Sākas lielākās starptautiskās tehniskās kiberdrošības mācības

Šonedēļ notiek lielākās un sarežģītākās starptautiskās tehniskās kiberdrošības mācības “Locked Shields 2017”, kuras organizē NATO Kiberaizsardzības izcilības centrs (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence). Šogad mācībās piedalās aptuveni 800 dalībnieki no 25 valstīm.

Ikgadējās uz scenāriju bāzētās reālā laika mācības ir orientētas uz to drošības expertu apmācību, kuri ikdienā ir atbildīgi par nacionālo IT sistēmu drošību. 2017. gadā zilā karoga komandu uzdevums ir uzturēt iedomātas valsts militārās aviācijas bāzes tīklus un servisus, kuri, sekojot scenārijam, piedzīvos nopietnus uzbrukumus elektroapgādes sistēmai, bezpilotu lidaparātiem, militārajām kontroles un komandu sistēmām un citām infrastruktūras vienībām.

Papildus ikdienas IT infrastruktūrai, šogad mācībās tiek iekļautas arī vairākas specializētas IT sistēmas, atspoguļojot aktuālos apdraudējumus. “Locked Shields 2017” iekļautas, piemēram,  liela apjoma SCADA sistēma elektrotīkla kontrolei, AirC2 sistēma, kas tiek izmantota militāro gaisa operāciju plānošanai, militārās novērošanas droni un programmējamie loģiskie kontrolieri, kas nodrošina degvielas piegādi aviācijas bāzei. Kopumā šogad mācībās tiks aktivizētas vairāk kā 3000 virtualizētas sistēmas un iespējami vairāk kā 2500 dažādi uzbrukumi.

NATO CCDCoE organizē kiberdrošības mācības “Locked Shields” kopš 2010. gada.  Tajās komandām augsta stresa apstākļos  jārisina incidenti, jāgatavo ziņojumi, jāveic tiesu ekspertīze un jārealizē juridiskā un stratēģiskā komunikācija, kā arī jāreaģē uz scenārija pavērsieniem. Lai atspoguļotu aktuālos apdraudējumus, “Locked Shields” izmanto reālistiskas un mūsdienīgas tehnoloģijas, tīklus un uzbrukumu metodes.

“Locked Shields 2017” tiek organizētas sadarbībā ar Igaunijas Aizsardzības spēkiem, Somijas Aizsardzības spēkiem, Zviedrijas Aizsardzības koledžu, Britu armiju, USEUCOM (the United States European Command), Air Operations COE un Tallinas Tehnoloģiju universitāti.

Industriālie partneri: Siemens AG, Threod Systems, Cyber Test Systems, Clarified Security, Iptron, Bytelife, BHC Laboratory, openvpn.net, GuardTime un daudzi citi.