☰

Datorologs - no ķirurga par ģimenes ārstu

29.martā E-prasmju nedēļas ietvaros CERT.LV rīkoja kārtējo Datorologa akciju, kurā ikviens lietotājs varēja atnest uz pārbaudi savu datoru, planšetdatoru vai viedtālruni.

CERT.LV eksperti atzīst, ka ik gadu situācija uzlabojas, datori kļūst “tīrāki”, lietotāji - zinošāki, pēdējo akciju laikā arvien mazāk vai nemaz nav iekārtu, kurās perinās nopietnas infekcijas un vairs nav nepieciešami daudzu stundu "ārstēšanas" pasākumi. Daļa lietotāju apmeklē Datorologu regulāri, bet tikai tamdēļ, lai pārliecinātos, ka ar datoru joprojām viss kārtībā.

Bija gan arī izņēmumi. Vienā gadījumā datorā tika atklāts 31 000 potenciāli kaitīgu datņu (failu) – tas ir līdz šim lielākais kaitīgo datņu apjoms vienā iekārtā, kas konstatēts Datorologa akciju laikā. Eksperti vēl veiks papildu pārbaudes, lai noskaidrotu milzīgā apjoma iemeslu.

Otrā gadījumā pie Datorologa vērsās kāda uzņēmuma pārstāvis. Šajā gadījumā uzņēmumam bija kompromitēts e-pasts un ļaundari bija veikuši izmaiņas kompānijas sūtītajos rēķinos, tādejādi nodrošinot naudas pārskaitījumu uz krāpniekiem piederošo bankas kontu. Uzņēmums bija konstatējis e-pasta uzlaušanas faktu un nomainījis e-pasta paroli, bet veicis drošības pārbaudes tikai divos no pieciem datoriem, kuros šis e-pasts tiek izmantots, tādejādi pakļaujot e-pasta kontu atkārtotai uzlaušanai. Uzņēmumam tika sniegtas instrukcijas, kā veikt pilnvērtīgu visu datoru pārbaudi.

Trešajā situācijā lietotājs bija iesaistījies kāda sociālā tīkla interešu grupā ar mērķi iegādāties izdevīgākas pasākumu biļetes, bet nokļuva situācijā, kurā sāka saņemt virkni nepieprasītu ziņojumu ar pielikumiem un tika terorizēts par nepieciešamību veikt maksājumu par it kā saņemtām biļetēm. Tika veikta atsūtīto pielikumu pārbaude un sniegti ieteikumi drošai sociālo tīklu lietošanai.

Biežāk sniegtais Datorologa padoms datoru un mobilo iekārtu darbības uzlabošanai – instalējot programmatūru sekot piedāvātajiem dialoga logiem un bez apdomas nesniegt visam piekrišanu, lai izvairītos no nevajadzīgu aplikāciju vai interneta pārlūka paplašinājumu instalēšanas.

Kā Datorologi šajā akcijā iesaistījās gan drošības eksperti no CERT.LV, gan arī eksperti no SIA Latnet Serviss/Stream Networks un SIA Lattelecom. SIA Latnet Serviss un SIA Lattelecom ir to interneta pakalpojumu sniedzēju vidū, kas īpaši rūpējas par savu klientu drošību un drošas interneta vides veidošanu. To apliecina iegūtā kvalitātes zīme "Atbildīgs interneta pakalpojumu sniedzējs”.

Datorologs notiek kopš 2012.gada. Nākamā akcija gaidāma rudenī.