☰

Krāpnieciski e-pasti grāmatvežiem

Kampaņveidīgi tiek izplatīti viltoti e-pasti, kas uzņēmumu un pašvaldību vadītāju vārdā tiek nosūtīti grāmatvežiem un lūdz veikt pārskaitījumu uz Lielbritāniju.

Pirms e-pastu izsūtīšanas ļaundari ir izpildījuši "mājasdarbu" un noskaidrojuši vadītāja vārdu, uzvārdu un e-pasta adresi. Bieži vien uzņēmumu un pašvaldību struktūra un visu darbinieku kontaktinformācija ir publiski pieejama mājas lapā. Grāmatveži saņem e-pastus, kuros kā nosūtītājs ("From:" lauciņš) parādās uzņēmuma vai pašvaldības vadītāja vārds, uzvārds un e-pasts. Grāmatvedis tiek uzrunāts vārdā. E-pasta parakstā parādās vadītāja vārds un uzvārds.

Viltota e-pasta paraugs:

Viltojumu var atpazīt pēc lauzītās latviešu valodas un nekorektas e-pasta adreses atbildes nosūtīšanai ("Reply:" lauciņš). Arī pārskaitāmā summa visos CERT.LV saņemtajos ziņojumos līdz šim ir bijusi vienāda - 11,985,00EURO.

Ja tiek saņemts šāds vai līdzīgs e-pasts, CERT.LV iesaka jūsu izmantotajam domēnam uzstādīt SPF ierakstu, kas nosaka, kuriem serveriem ir atļauts izsūtīt epastu, izmantojot attiecīgo domēna vārdu, un lūdz ziņot par saņemto e-pastu CERT.LV.