☰

Ļaunprogrammatūras izplatās mobilajās ierīcēs. Apstājies.Domā.Pieslēdzies., lai pasargātu mobilās ierīces no kibernoziedzniekiem.

Mobilās ierīces, piemēram, viedtālruņi un planšetdatori, ir kļuvušas par neatņemamu mūsu dzīves sastāvdaļu. Tehnoloģiskās iespējas, kas agrāk bija pieejamas tikai stacionārajos datoros, tagad varam izmantot plaukstas lieluma ierīcēs. Tikpat ātri, cik izplatās šo jauno ierīču popularitāte, pieaug arī kibernoziedznieku vēlme šīm ierīcēm uzbrukt. Ļaunprogrammatūru risks mobilajām ierīcēm ir reāls – hakeri var nozagt naudu un sensitīvu informāciju, izmantot šīs ierīces robotprogrammatūrām, vai pat izsekot jūsu darbības. Diemžēl vairums cilvēku nav apjautuši, cik svarīgi ir aizsargāt savas ierīces no šādiem uzbrukumiem.

Lai informētu lietotājus, Eiropola Eiropas Kibernoziedzības centrs (EC3) Eiropas kiberdrošības mēneša ietvaros šodien uzsāk apvienoto informācijas kampaņu pret ļaunprogrammatūrām mobilajās ierīcēs.

Kampaņas materiāli latviešu valodā

Šonedēļ 22 ES dalībvalstis (Austrija, Beļģija, Horvātija, Kipra, Čehija, Ungārija, Īrija, Itālija, Francija, Vācija, Grieķija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovēnija, Spānija un Lielbritānija), 3 valstis, kas nav ES dalībvalstis (Kolumbija, Norvēģija un Ukraina) un 2 ES aģentūras (ENISA un eu-LISA) sadarbībā ar vairākiem valsts un privātā sektora partneriem informēs lietotājus par šo noziegumu un tā sekām. Plānotajos pasākumos ir iekļautas preses konferences, lekcijas skolās, izglītojoši darbsemināri un apmācību kursi, tiešsaites viktorīnas un tiešsaites tērzēšana sociālajos plašsaziņas līdzekļos. Šīs visu Eiropu aptverošās kampaņas laikā tiks veikta arī plaša komunikācijas kampaņa sociālajos plašsaziņu līdzekļos un nacionālo tiesībsargājošo iestāžu tīmekļa vietnēs.

Lai palīdzētu lietotājiem labāk aizsargāt mobilās ierīces no kibernoziegumiem, Eiropola Eiropas Kibernoziedzības centrs ir izstrādājis informatīvu materiālu, kas ir publiski pieejams lejuplādei 20 valodās. Tajā ir sniegts pārskats par apdraudējumu mobilajām ierīcēm un to galvenajiem ievainojamības veidiem. Tiek uzskaitīti vairāki padomi par to, kā drošā veidā veikt ikdienas darbības, piemēram, lejuplādēt lietotnes, izmantot internetbanku, pieslēgties bezvadu internetam, kā arī par to, kā nekļūt par mobilo ierīču izspiedējvīrusa upuri.

Saskaņā ar Eiropola 2016. gada Interneta organizētās noziedzības draudu novērtējumu izmeklēšanas par mobilo ierīču ļaunprogrammatūrām tiesībsargājošās iestādes veic 14 Eiropas valstīs. Tas skaidri norāda uz to, ka beidzot mobilo ierīču ļaunprogrammatūras ir iekļuvušas publiskajā telpā attiecībā gan uz ziņošanu par mobilo ierīču ļaunprogrammatūru uzbrukumiem, gan uz tai sekojošu kriminālizmeklēšanu.

Informāciju sagatavoja:
EIROPOLA KORPORATĪVĀS KOMUNIKĀCIJAS NODAĻA
press@europol.europa.eu