☰

Aizpildi interaktīvo testu - Cik grūts medījums Tu esi krāpniekiem?

Tikai trešdaļa iedzīvotāju Latvijā reizi trijos mēnešos maina paroles

Tikai trešdaļa jeb 28% iedzīvotāju Latvijā atzīst, ka paroles maina reizi trijos mēnešos, secināts Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas veiktajā pētījumā, kas šā gada oktobrī īstenots sadarbībā ar pētījumu centru “SKDS”.

Lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību personīgo datu drošībai, asociācija sadarbībā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju CERT.LV ir izveidojusi interaktīvu digitālo testu “Cik grūts medījums Tu esi krāpniekiem?”. Tajā ikviens var novērtēt savu prasmju un zināšanu līmeni par personīgo datu drošību, kā arī iegūt noderīgus ieteikumus.

Aizpildīt testu

“Pēdējos trīs gados ir būtiski audzis finanšu darījumu skaits interneta vidē. Ja vēl nesenā pagātnē klientam bija svarīgs klātienes kontakts, tad šodien situācija ir kardināli mainījusies – pieaug to iedzīvotāju skaits, kuri pamatā visus darījumus veic tieši internetā. Mainoties iedzīvotāju paradumiem, ir svarīgi domāt arī par personīgo datu drošību, lai nekļūtu par krāpnieku upuri. Dati rāda, ka ļoti bieži krāpniecības gadījumi notiek tieši zināšanu trūkuma vai paviršības dēļ,” skaidro Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Asociācijas pētījuma dati parādīja, ka trīs izplatītākie piesardzības pasākumi personīgo datu drošībai Latvijā ir – paroles vai PIN koda neizpaušana (83,7%), e-pastu nevēršana vaļā no svešiem sūtītājiem (66,5%), atšķirīgas paroles sociālo tīklu kontiem un interneta bankai (62,9%). Nedaudz vairāk nekā puse jeb 57,5% norāda, ka paroles nepieraksta ne uz papīra, ne telefonā, savukārt 41,3% regulāri atjauno programmatūru.

"Sabiedrības izglītošana par kiberdrošības jautājumiem ir viens no CERT.LV darba stūrakmeņiem. Dažādas izglītošanas programmas tiek piedāvātas gan valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem, gan skolniekiem un studentiem, gan arī citiem interesentiem. Izglītots informācijas tehnoloģiju lietotājs ir viens no svarīgākajiem drošības elementiem, jo bieži vien tikai kritiska attieksme un zināšanās pamatotas izvēles var palīdzēt izsargāties no nopietniem apdraudējumiem,” uzsver CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina.

Tāpat pētījuma dati parādīja, ka trešdaļa iedzīvotāju jeb 27% paroles veido atbilstoši labai praksei, tas ir, izmantojot mazos un lielos burtus, ciparus un simbolus.

Pētījums veikts 2016. gada oktobrī, aptaujājot 1005 respondentus visā Latvijā.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija sadarbībā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju CERT.LV ir izstrādājusi 10 soļus datu drošībai internetā

Papildu informācija:
Elīna Dobulāne
Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas
komunikācijas konsultante
elina.dobulane@mccannconsulting.lv | +371 25959447
www.lafpa.lv