☰

7 padomi bērnu digitālajai drošībai vasaras brīvlaikā

Vasaras brīvlaikā bērniem ir ne vien vairāk laika pavadīšanai internetā, bet arī biežāk atrodas ārpus vecāku redzesloka, piemēram, dodoties uz nometnēm vai pie tuviniekiem un, protams, ņemot līdzi savas mobilās ierīces. Digitālās drošības alianse atgādina, kā vecākiem parūpēties par bērnu un ierīču drošību.

“No skolas brīvajā laikā ievērojami mainās bērna dienaskārtība, ko vecākam, kam jāturpina ierasti doties uz darbu, ir grūtāk izsekot un vairāk jāpaļaujas uz savu pēcnācēju patstāvību. Sirdsmieram iesakām vairākus priekšdarbus – gan izrunāties par drošību internetā, gan sagatavot bērna ierīces vasarai,” iesaka Digitālās drošības alianses vadītāja Sanita Igaune.

“Esam novērojuši, ka bērni interneta un aplikāciju izmantošanas ziņā bieži ir izglītotāki par vecākiem. Tāpēc jāņem vērā, ka aizsardzības pasākumi var tikt apieti ātrāk, kā cerēts. Galvenais, lai bērnam būtu skaidrs, pie kā vērsties, ja dators vai planšete sāk uzvesties aizdomīgi. Vecākiem, savukārt vajadzētu apsvērt online spēlēm un pakalpojumiem iegādāties atsevišķu bankas karti,” atgādina CERT.LV IT drošības speciālists Gints Mālkalnietis.

1. Vēlreiz izrunā drošu uzvedību internetā – lai arī pamatlietas ir zināmas, ieteicams vēlreiz atgādināt par piesardzību saziņā ar citiem cilvēkiem un savu datu sargāšanu. Noderīgi padomi ir pieejami vietnē drossinternets.lv un esidross.lv, bet zināšanas var pārbaudīt pašu skolēnu radītā lietotnē “Interneta drošības IQ tests” (pieejama “Android” sistēmas viedtālruņos un planšetdatoros).

2. Uzmani tēriņus – vienojies par digitālo kabatas naudu – t.i. vai un cik drīkst tērēt izklaidēm. Piemēram, pat ja spēle vai aplikācija maksā vien centus, regulāri pērkot arvien jaunas, savāksies ievērojama summa. Lai nebūtu nepatīkami lieli rēķini, iesakām izmantot priekšapmaksas mobilo telefonu pieslēgumu veidus.

3. Pārbaudi spēļu un video limitus – aprunājies ar bērnu, kāds saturs viņu interesē un vai tas vecumam ir piemērots, piemēram, vai tās nav pārāk vardarbīgas datorspēles. Tāpat datoram ir iespējams uzlikt interneta satura filtrus. Gan lieliem, gan maziem laiks internetā pazūd nemanot, tāpēc, lai atgādinātu par izkustēšanos, ieteicams datoram uzlikt laika skaitītāju.

4. Telefonā saglabā pirmās palīdzības kontaktus – pārliecinies, vai bērna telefonā ir saglabāti gan tuvāko ģimenes locekļu kontakti, gan arī svarīgākie pirmās palīdzības kontakti, atgādinot, ka tie nav paredzēti jokiem un izklaidei. Vairāk par drošību var uzzināt dažādās aplikācijās, piemēram, Valsts policijas “Mana drošība” par drošību ceļu satiksmē.

5. Atrodi pazudušo – tāpat ir dažādas aplikācijas, piemēram, “Android ierīces pārzinis”, “Find My iPhone”palīdzēs izsekot, kur palikusi pazaudētā vai aizmirstā ierīce, kā arī pavisam mazu bērnu vecākiem ļaus pārliecināties, kur īsti pēcnācējs atrodas.

6. Bērns dodas uz nometni. Ko nu? – atvasei pametot mājas uz ilgāku laiku, pārliecinies, vai lādētāji ir līdzi, tāpat vienojies, cik bieži sazināsieties, kā arī kādi ir ierīces glabāšanas un došanas citiem bērniem noteikumi.

7. Atceries par offline laiku – visbeidzot vienojies, ka “dzīve ir tur, ārā” jeb izdomā, kā kopā ar ģimeni aktīvi pavadīt laiku prom no interneta un ierīcēm.