☰

30.oktobrī sākas Eiropas kiberdrošības mācību „Cyber Europe 2014” otrais posms

2014.gada 30.oktobrī Eiropas Savienības dalībvalstīs sākas kiberdrošības mācību „Cyber Europe 2014” (CE2014) otrais posms. CE2014 ir augsta līmeņa kiberdrošības mācības, kurās iesaistās vairāk kā 600 dalībnieku no visas Eiropas.

Vairāk kā 200 organizācijas un 400 informācijas tehnoloģiju drošības profesionāļi no Eiropas valstīm šodien iesaistās ENISA (Eiropas tīklu un informācijas drošības aģentūras) rīkotajās liela mēroga informācijas tehnoloģiju drošības mācībās „Cyber Europe 2014”. Mācībās piedalās divdesmit deviņas Eiropas Savienības un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstis.

Mācību laikā tiks testētas procedūras kiberkrīzes pārvaldībai Eiropā un tiks meklēti veidi kā uzlabot starptautiskā un nacionālā līmeņa valsts un privātā sektora sadarbību. 

Eiropas komisijas viceprezidente Nelija Krusa (Neelie Kroes): „Kiber uzbrukumu apjoms un sarežģītības līmenis aug katru dienu. Ar tiem nav iespējams tikt galā, ja valstis nesadarbojas vai sadarbojas tikai dažas no tām. Prieks redzēt, ka Eiropas Savienības un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstis sadarbojas ar Eiropas Savienības institūcijām un ENISA nodrošina šādu sadarbību. Tikai šāda veida kopējas pūles nodrošinās šodienas ekonomikas un sabiedrības aizsardzību.”

ENISA izpilddirektors profesors Udo Helmbrekts (Udo Helmbrecht): „Pirms pieciem gadiem vēl nebija izstrādātas procedūras sadarbībai starp Eiropas Savienības dalībvalstīm kiberkrīžu situācijās. Šodien mums ir izstrādātas šādas procedūras. Šodienas mācības mums ļaus saprast, kāda ir situācija šobrīd un kas nepieciešams tālākai attīstībai”.

CE2014 simulē liela apjoma kiberkrīzi, kas saistīta ar būtisko IT infrastruktūru. Eksperti no ENISA nodrošinās arī sākotnējo rezultātu apkopojumu tūlīt pēc mācībām un ziņos par secinājumiem nākamajā mācību posmā.

Kiberdrošības mācības reizi divos gados organizē Eiropas tīklu un informācijas drošības aģentūra (ENISA) sadarbībā ar Eiropas Savienības un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstīm. Salīdzinot ar divām iepriekšējām mācībām 2010. un 2012.gadā, “Cyber Europe 2014” ir ievērojami lielākas apjoma, mēroga un sarežģītības ziņā. „Cyber Europe 2014” mācībām paredzēti trīs posmi – pirmais, tehniskais posms norisinājās no 28. līdz 29.aprīlim.

Latvijas dalību CE2014 koordinē CERT.LV, mācībās piedalās gan valsts, gan privātā sektora pārstāvji.

Vauirāk informācijas: www.enisa.europa.eu