☰

Šodien sākas starptautiskās kiberaizsardzības mācības Locked Shields 2014

CERT.LV pārstāvji šodien, 21.maijā uzsāka dalību kiberaizsardzības mācībās "Locked Shields 2014”. "Locked Shields 2014” ir NATO Kiberaizsardzības centra organizētas aizsardzības mācības, kurās piedalās apmēram 300 dalībnieki no 17 valstīm, tajā skaitā no Latvijas. Divu dienu laikā 12 komandas no visas Eiropas aizstāvēsies pret uzbrūkošo komandu, tādējādi gūstot iespēju piedalīties unikālā aizsardzības treniņā.

Mācību mērķis ir apmācīt IT speciālistu komandas, lai tās spētu atklāt un novērst liela mēroga kiberuzbrukumus, kā arī apstrādāt drošības incidentus. Lai gan mācību scenārijs ir fiktīvs, notikumi risinās speciāli veidotā vidē, pielietojot reālas uzbrukumu un aizsardzības metodes. Mācību organizatori vēlas sniegt iespēju dalībniekiem testēt savas spējas pie nosacījumiem, kas pastāv reālajā dzīvē, tādējādi mācības tika veidotas pēc iespējas reālistiskākas.

Komandām, strādājot kopā, tiek dota iespēja stiprināt starptautisko drošības kopienu, veidojot tīklus un daloties ar pieredzi un informāciju. No Latvijas mācībās piedalās CERT.LV un Kiberaizsardzības vienība, kas pārstāv Latvijas–Čehijas apvienoto komandu. 12 mācību aizsargkomandas jeb zilās komandas ir no Igaunijas, Somijas, NATO CIRC (NATO Computer Incident Response Capability), Itālijas, Spānijas, Vācijas-Nīderlandes (apvienotā komanda), Turcijas, Latvijas–Čehijas (apvienotā komanda), kā arī Ungārijas, Francijas, Polijas un Austrijas – Lietuvas (apvienotā komanda). Katra komanda piedalās mācībās, atrodoties savā valsti, taču mācību kontrolcentrs atrodas Tallinā, Igaunijā.

"Locked Shields 2014” mācības organizē  NATO Kiberaizsardzības izcilības centrs (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence). Mācības tiek organizētas kopš 2012.gada un tās veidotas pēc spēles principa, ka katra no vienībām veic savu reālās dzīves lomu pēc fiktīva scenārija.

NATO Kiberaizsardzības izcilības centrs ir starptautiska militārā organizācija, kas atrodas Tallinā, Igaunijā. Tas ir izpētes un mācību centrs ar mērķi uzlabot kapacitāti, sadarbību un informācijas pieejamību NATO dalībvalstu vidū kiberdrošības jomā, balstoties uz izglītību, izpēti un attīstību, kā arī sniedzot apmācības un konsultācijas.