☰

Robottīkli un pikšķerēšana – šobrīd aktuālākās problēmas virtuālajā vidē

Šobrīd Latvijā virtuālajā vidē aktuālākās problēmas ir robottīklu darbība un pikšķerēšana. Par to liecina Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas (CERT.LV) veiktais virtuālajā telpā notiekošo incidentu apkopojums.

Saskaņā ar CERT.LV informāciju, šobrīd Latvijā vismaz 3000 datori, to skaitā arī valsts un pašvaldību institūciju datori, ir nokļuvuši robottīklu kontrolē. Kļūstot par robottīklu sastāvdaļu, datori bez to īpašnieku ziņas izsūta mēstules, izplata kaitnieciskas programmatūras un tiek iesaistīti citās kaitnieciskās aktivitātēs, piemēram, uzbrukumos citiem datoriem.

CERT.LV regulāri brīdina datoru īpašniekus un interneta pakalpojumu sniedzējus par robottīklos nokļuvušajiem datoriem un sniedz palīdzību šo problēmu risināšanā. Lai datorlietotāji izvairītos no viņu datoru nokļūšanas robottīklos, CERT.LV iesaka regulāri atjaunināt pretvīrusu programmatūras, regulāri veikt pretvīrusu skenēšanu, kā arī uzmanīgi iepazīties ar saņemtajiem elektroniskā pasta sūtījumiem un izvairīties no aizdomīgu vēstuļu un to pielikumu atvēršanas.

Lai arī mazskaitlīgāki, vienlīdz aktuāli ir pikšķerēšanas gadījumi, kas lielākoties tiek vērsti pret komercbanku klientiem. Ļaundari parasti izveido rūpīgi pārdomātas krāpnieciskas elektroniskā pasta vēstules un īstajām komercbanku tīmekļu vietnēm līdzīgas lapas, šādā veidā mēģinot izkrāpt piekļuves datus internetbankām un citu informāciju. Pēdējā laikā Latvijā aktuāli ir gan pikšķerēšanas uzbrukumi Latvijas interneta lietotājiem, gan citu valstu pikšķerēšanas vietņu izvietošana uz „uzlauztiem” Latvijas serveriem.

Lai nekļūtu par pikšķerēšanas upuri, CERT.LV brīdina: nekad nevienam nesūtiet informāciju, kurai ir jābūt tikai jūsu rīcībā, piemēram, lietotāju vārdus un paroles, banku kodu karšu datus, maksājumu karšu PIN kodus. Šos un citus padomus, ko sniedz datorspeciālisti, CERT.LV apkopo tīmekļa vietnē www.esidross.lv.